Pět jednoduchých kroků pro dokonalé italské cappuccino

Italské cappuccino je oblíbeným nápojem po celém světě. Jeho bohatá a krémová konzistence spolu s jemnou chutí kávy a mléka jej činí ideálním doplňkem pro začátek dne nebo odpolední relaxaci. Připravit si ho doma může být snadné, pokud znáte správnou techniku a pomůcky.

V tomto článku vám představíme pět jednoduchých kroků, jak si připravit lahodné italské cappuccino ve vaší vlastní kuchyni.

Jak na to?

Jeho dokonalost spočívá v jemné kombinaci silného espressa, horké mléka a krémové pěny. Pokud se chcete naučit připravit si toto lahodné italské kafe doma, postupujte podle těchto pěti jednoduchých kroků.

Prvním krokem je správný výběr kvalitního espresso prášku. Doporučuje se použít čerstvou směs arabiky a robusty, která dodá vašemu cappuccinu bohatou chuť a aroma.

Druhým krokem je příprava espressa pomocí espresovače nebo mokkapotu. Zde je důležité dodržet správný poměr mezi mletou kávou a vodou, aby bylo espresso dostatečně silné.

Třetím krokem je ohřátí mléka ve vhodném hrnci nebo konvičce na sporáku. Ideální teplota pro cappuccino je kolem 65-70 °C. Mléko lze ohřát buď tradiční metodou na sporáku, nebo moderním způsobem pomocí páry zespodu u espresovače s integrovaným mlékovarem.

Čtvrtým krokem je vytvoření krémové pěny na mléku. K tomu můžete použít speciální mléčnou šlehačku nebo prostý ruční metličkou. Důležité je, aby pěna byla jemná a hustá.

Posledním krokem je sestavení samotného cappuccina. Do předehřátého hrnečku se nalije espresso a potom se opatrně dolije horkým mlékem tak, aby vznikl charakteristický vrstvený efekt – spodní část tvořená espressem, střední část obsahující směs espressa a horkého mléka a vrchní část pokrytá krémovou pěnou. Na závěr lze posypat povrch kakaem nebo skořicí podle chuti. A voilá! Můžete si vychutnat dokonalé italské cappuccino připravené svými rukama doma.

Užijte si lahodné italské cappuccino doma s naším návodem

Připravit si ho není žádnou vědou, stačí dodržet pár jednoduchých kroků. Nejdůležitější je správný poměr mezi mlékem a kávou. Začneme tím, že ohřejeme mléko ve vhodné nádobě na sporáku nebo mikrovlnce. Poté jej šleháním přeměníme na hustou a krémovou penu. Mezitím si připravíme silný espresso, které nalijeme do širokého hrnečku. Na konec přidáme napěněné mléko tak, aby se vytvořil charakteristický vzor srdce či listu na povrchu cappuccina.

Pokud chcete zažít tu pravou italskou atmosféru i doma, nemusíte nutně vyrazit do Itálie – stačí si připravit lahodné italské cappuccino podle našeho návodu! Prvním krokem je zvolit správný druh kvalitní espressa – to je totiž základem celého nápoje. Potom se zamyslete nad volbou mléka – ideální je plnotučné mléko, které dodá cappuccinu tu správnou krémovost. Při přípravě je důležité ohřát mléko na správnou teplotu a následně jej šleháním vytvořit hustou penu. Nakonec stačí jen nalít napěněné mléko do hrnečku s espressem a můžete si vychutnat skvělý italský cappuccino přímo u vás doma.